Novice

< nazaj

Center za šport in človekove pravice kot pomoč prizadetim posameznikom na področju športa

Datum: 17.12.2018
"Če osnovne pravice športnikov, ki tvorijo jedro športa in so zgled miljonom ljudem po svetu, niso spoštovane, kako se lahko počutijo varne šele tisti, ki šport vodijo iz ozadja, kot so strokovni delavci, mediji, lokalne skupnosti , prostovoljci in ostakli, ter se prepričajo, da bodo njihove pravice spoštovane ali zaščitene? "
 
"Kljub kršitvam človekovih pravic, ki se redno pojavljajo na področju športa, ne bomo dobili napredka, če si prizadeti posamezniki in njihovi predstavniki ne bodo sami prizadevali rešiti težav. Njihov glas mora biti uslišan, zavzeti se morajo za sebe in biti poenoteni v odločitvah, ki vplivajo na njihovo življenje. To je tisto, za kar verjamemo, da pomeni kolektivno delovanje v kontekstu Centra,” je v otvoritvenem nagovoru tretjega letnega foruma o športnih priložnostih, ki se je odvil 12. in 13. decembra v Parizu, dejal Brendan Schwab, izvršni direktor Svetovnega združenja sindikatov  na področju športa. Predstavil je močno sporočilo, v katerem je opisano, kako lahko športniki in drugi, dosežejo resničen napredek pri izboljšanju njihovih okoliščin v kontekstu Centra za šport in človekove pravice. 
 
Pred letom dni so naši predstavniki, 85.000 poklicnih športnikov, združenih v več kot 100 sindikatih iz več kot 60 držav zveta postali podpisniki Splošne deklaracije o pravicah športnikov, dokumenta, ki podpira okvir vodilnih načel Združenih narodov o gospodarstvu in človekovih pravicah ter spoštuje mednarodne pravne akte. Naj ob tem omenimo tudi izjavo o pravicah in odgovornostih športnikov pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki jo je slednji kljub opozorilom s strani SRA, svetovnega združenja športnikov, številnih drugih športnih teles in strokovnjakov za človekove pravice sprejel oktobra. Deklaracija MOK namreč ozko opredeljuje pravice športnikov, ne spoštuje mednarodno priznanih človekovih pravic in kadar vsebuje ključno vprašanje, kot je zaščita pred zlorabami, ne zagotavlja dostopa do učinkovitega pravnega sredstva. 

Ostale novice

 • Deklaracija ILO o temeljnih načelih in pravicah pri delu
  29.1.2019

  Deklaracija ILO o temeljnih načelih in pravicah pri delu

  Deklaracija (ILO) o temeljnih načelih in pravicah pri delu iz leta 1998 in Splošna deklaracija o človekovih pravicah iz leta 1948 sta bili poleg nekaterih drugih pomembnih dokumentov temelj nastanka Splošne deklaracije o pravicah športnikov.

 • Dejan Stefanović nadaljuje mandat v izvršnem odboru WPA
  18.1.2019

  Dejan Stefanović nadaljuje mandat v izvršnem odboru WPA

  Svetovno združenje sindikatov na področju športa je izvedlo redno srečanje članov izvršnega odbora, kjer so zbrani, na predlog partnerskih organizacij potrdili sestavo tega telesa, za obdobje 2019-2022.

 • Kako se igralci ragbija pripravljajo na obdobje po končani športni karieri
  15.1.2019

  Kako se igralci ragbija pripravljajo na obdobje po končani športni karieri

  V okviru projekta »Mind the Gap« je Deirdre Lyons, vodja celostnega razvoja igralcev ragbija na Irskem, pojasnila kako klubi in sindikati na področju športa sodelujejo pri pripravi športnikov za drugo kariero.

 • SREČNO 2019
  3.1.2019

  SREČNO 2019

  Želimo vam zdravo, srečno in uspehov polno leto 2019.

 • Skupaj za višje plače
  4.12.2018

  Skupaj za višje plače

  Skupaj bomo zahtevali ohranitev kolektivnih pogodb, skupaj se bomo borili za zvišanje naših plač in skupaj zahtevali, da nas delodajalci spoštujejo.

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze