Novice

< nazaj

Skupaj proti spletnim zlorabam športnikov

Datum: 2.6.2022
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, Združenje profesionalnih košarkarjev severnoameriške lige (NBPA) in Združenje profesionalnih košarkaric severnoameriške lige (WNBPA) so objavili prvo mednarodno študijo, ki proučuje naravo in raven spletne zlorabe, usmerjene na profesionalne športnike v različnih športnih panogah. Raziskava, ki uporablja umetno inteligenco za sledenje uorabniškim računom družbenih medijev, so naročila tri združenja igralcev, da bi bolje razumela pogostost in vrste spletnih zlorab, s katerimi se soočajo njihovi člani. 
 
Vrhunski športniki po vsem svetu so bolj prepoznavni kot kdaj koli prej in mnogi igrajo pomembno vlogo ne le v svojem športu, ampak tudi v družbi. Z uporabo svojih profilov v sklopu družbenih medijev spodbujajo pozitivne družbene spremembe v skupnostih. Kljub temu, da nekateri vidijo visoko prepoznavnost kot "del njihovega dela", pa lahko prav povečan nadzor in sledljivost njihovim objavam ogrožata njihovo duševno zdravje ter dobro počutje.
 
Analiza podatkov razkriva obseg spletnih zlorab do športnikov, njihovo pogostost in nevarnosti, ki jih te predstavljajo. Študija je odkrila 1558 ciljno usmerjenih žaljivih objav, poslanih iz 1455 edinstvenih računov v izbranih športih in tekmovanjih od julija do septembra 2021. 
 
Študijo je izvedla družba Signify Group z uporabo svoje specializirane spletne obveščevalne storitve o grožnjah – Threat Matrix, metodologije strojnega učenja, ki zazna in količinsko določa ter analizira žaljiv jezik na družbenih medijih ali v neposrednih sporočilih.
     
Ugotovitve vključujejo 648 žaljivih tvitov, namenjenih moškim košarkarjem, 427 žaljivih tvitov namenjenih moškim nogometašem, 398 žaljivih tvitov namenjenih nogometašicam in 85 žaljivih tvitov, namenjenih košarkaricam. Rasizem in homofobija sta predstavljala veliko večino potrjenih ciljno usmerjenih zlorab do moških nogometašev (v 85 % primerov) in košarkarjev (74 % primerov). Štirje od petih primerov zlorab, usmerjenih proti košarkaricam, so vključevali spolno eksplicitna sporočila ali sporočila o nadlegovanju.
 
Hitra integracija virtualnih prostorov, zasnovanih za združevanje ljudi, naredi športnike ranljive za tiste, ki želijo širiti sovraštvo, jezo in predsodke. Dolžnost sindikatov na področju športa je zaščititi športnike, zagotoviti njihovo varnost in podpreti njihovo željo po ukrepanju. FIFPRO, NBPA in WNBPA so zavezani k izvajanju pobud za krepitev ukrepov, ki športnike izobražujejo o zlorabah na spletu in črpajo informacije iz obstoječih ter novih programov za duševno zdravje in zaščito ranljivosti športnikov.
 
Celotno poročilo o raziskavi si lahko v angleškem jeziku preberete na tej povezavi.

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze