Novice

< nazaj

Delovna razmerja v športu po zgledu Slovaške?

Datum: 22.11.2016
Slovaška je z amandmajem Zakona o športu potrdila izjemo, s katero športnikom in njihovim delodajalcem v dvoletnem obdobju prehoda na redna delovna razmerja v športu oziroma pogodbe o zaposlitvi določa izjemno ugodnost.
 
Vse pogodbe, ki jih slovaški športniki podpisujejo s športnimi društvi (klubi) po 1. 1. 2016 morajo biti po določbah Zakona o športu pogodbe o zaposlitvi, kar pomeni da se po tamkajšnji delovno pravni zakonodaji takšni posamezniki smatrajo kot zaposleni.
 
Izjema, ki jo določa Zakon o športu oziroma amandma vezan na Zakon o socialnem zavarovanju pravi, da se športniki v dvoletnem obdobju (od 1. 1. 2016 do 31. 12. 2018) prehoda na redna delovna razmerja ne smatrajo kot zaposleni državljani oziroma so opravičeni do plačila vseh socialnih prispevkov, ob dejstvu da se jim omenjeno obdobje ne šteje v delovno ali pokojninsko dobo. V kolikor se vseeno odločijo plačevati prispevke državi, lahko to storijo prostovoljno. Športniki bodo sicer plačevali minimalni prispevek za osnovno zdravstveno zavarovanje, s čimer bodo v primeru zdravstvenih težav nemoteno obiskovali zdravnika.
 
Po 1. 1. 2016 torej status samozaposlenega športnika, kot ga poznamo tudi v Sloveniji, na Slovaškem ne obstaja več. V kolikor kateremu od športnikov ”stare” pogodbe veljajo dlje od 1. 1. 2019, se z omenjenim datumom avtomatsko iztečejo, kar pomeni da mora športnik podpisati novo pogodbo, ki pa je pogodba o zaposlitvi.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze