Novice

< nazaj

Sodba sodišča EU prinaša nesluten prispevek k zaščiti in spodbujanju pravic ter interesov športnikov

Datum: 22.12.2023
Evropsko združenje sindikatov športnikov EU Athletes pozdravlja odločitev Sodišča Evropske unije v zadevi Mednarodne drsalne zveze (ISU). Sodišče je namreč potrdilo, da pravila ISU, ki jo upravičujejo do pooblastil in pravice organizacije mednarodnih drsalnih dogodkov in kaznovanja športnikov, ki sodelujejo na nepooblaščenih tekmovanjih, kršijo pravo Evropske unije. Takšni predpisi dajejo po mnenju sodišča ISU nepošteno prednost pred njenimi konkurenti in lahko povzročajo negativne posledice za športnike.
 
Ta sodba ima izjemen pomen za športnike, saj so v središču njenega bistva pravice športnikov do sodelovanja na tekmovanjih in izkoriščanja njihovih komercialnih priložnosti. Obravnava tudi dostop športnikov do pravnega varstva in njihovo pravico do zaščite po zakonih EU kot državljanov in delavcev.
 
Združenje EU Athletes je skozi celoten postopek podpiralo nizozemska hitrostna drsalca Marka Tuiterta in Nielsa Kerstholta, in sicer od njune prve pritožbe leta 2014 prek kampanje #ChanceToCompete. Ob razglasitvi sodbe so Marku in Nielsu izrekli čestitke ter zahvalo za opravljeno zahtevno pot, s katero sta izjemno prispevala k izboljšanju položaja športnikov.
 
Natalia Orive, predsednica EU Athletes, je dejala: »Ponosna sem na našo udeležbo v tem pomembnem primeru saj prinaša nesluten prispevek k zaščiti in spodbujanju pravic ter interesov športnikov. Pomembno je še enkrat poudariti, da športne organizacije ne morejo in ne smejo zlorabljati svojega položaja, na račun športnikov.”
 
Paulina Tomczyk, generalna sekretarka EU Athletes, je dodala: »Današnja odločitev je velika zmaga za Marka in Nielsa, pa tudi za našo organizacijo, ki že skoraj desetletje aktivno podpira njun boj. Verjamem, da je to pravi korak v smer, da zagotovimo dobro upravljanje in spoštovanje pravic športnikov.”

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze