Novice

< nazaj

Aktivnosti in prizadevanja SŠS podprl tudi predsednik Državnega zbora, dr. Gregor Virant

Datum: 19.10.2012
Na prvem uradnem srečanju s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Gregorjem Virantom je Sindikat športnikov Slovenije (SŠS) zastopal Marko Levovnik. Glavni namen obiska je bila predvsem predstavitev predloga Zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov.

Predsednik Državnega zbora je z zanimanjem in pozitivnim odzivom pozdravil predstavljeni predlog zakona, ki ga je zadnjih nekaj let pripravljala skupina strokovnjakov, v okviru Sindikata športnikov Slovenije. Prav tako je v celoti podprl idejo zakona in posledično zagotavljanje socialne varnosti športnikov po končani športni karieri. Strinjal se je s predlaganimi ugodnejšimi pogoji obdavčevanja športnikov, kot jih besedilo predloga predvideva. Prav tako je bila s strani predsednika ponujena pomoč pri hitrejši uskladitvi termina sestanka z ministrom za finance, dr. Janezom Šušteršičem oziroma predstavniki njegovega ministrstva, kar je izjemnega pomena pri nadaljevanju postopka implementacije predloga zakona.

V nadaljevanju srečanja je Marko Levovnik predstavil tudi ostale aktivnosti, ki jih izvajata SŠS in SPINS, od projekta študija na daljavo na mednarodni ravni do družbeno koristnih in humanitarnih projektov, ki so se v preteklih letih odvijali predvsem v okviru slednjega. Prav tako je bila omenjena tudi podpisana avtonomna pogodba v EU v nogometu, ki  med drugim zavezuje slovenske klube in Nogometno zvezo Slovenije k uvedbi delovnih razmerij v nogometu kot del minimalnih standardov v pogodbenih odnosih med klubi in nogometaši. Oba sogovornika sta se strinjala, da bi bilo potrebno statusni problem športnikov reševati celostno, ne samo znotraj ene od nacionalnih panožnih športnih zvez.

Ob koncu srečanja je bila predsedniku DZ vročena tudi obsežna raziskava z naslovom Črna knjiga FIFPro (Black Book Eastern Europe), ki so jo v okviru svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRo, izdelali na SPINS.  Omenjena študija prikazuje porazno stanje in razmere, v katerih, predvsem zaradi statusne neurejenosti, igrajo nogometaši v Vzhodni Evropi. 

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze