Novice

< nazaj

Protestna akcija DAN BREZ ŠPORTA

Datum: 27.3.2005

Slovenski športniki so zaradi nevzdržnega položaja, v katerem so se znašli ob sprejetju nove dohodninske zakonodaje, pod okriljem Sindikata športnikov Slovenije (SŠS) s podporo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) na Kongresnem trgu v Ljubljani izvedli protestno akcijo Dan brez športa. Protesta se je udeležilo okrog 200 športnikov, med njimi številni znani obrazi, ki so zaznamovali šport od osamosvojitve do danes. "Žal se nismo zbrali povsem v takem številu, kot bi si želeli, vendar tudi to kaže odnos nas samih športnikov do trenutne problematike. V posameznih športnih klubih so športnikom v času protesta celo zapovedali trening," je uvodoma povedal predsednik SŠS Dejan Stefanovič.

SŠS se je za protest odločil, ker želi spremeniti davčno, društveno, delovno, športno in pokojninsko zakonodajo, ki so od 1. januarja 2005 sila neprizanesljive do športnikov. "Pod pogoji, kot so nastali ob novih zakonih, v Sloveniji v nekaj letih ne bo več vrhunskega športa. Nujna je sprememba davčne zakonodaje in sprejetje nove športne politike," meni Stefanovič in v isti sapi dodaja: "Večina slovenskih športnikov je na lastni koži občutila, da država zanje premalo poskrbi. Že skoraj dve leti se pogovarjamo z vladnimi institucijami in različnimi političnimi strankami, vendar brez napredka. Od vlade pričakujemo, da pojasni, kaj si želi od nas športnikov, ker v takih razmerah profesionalni šport kot tak verjetno ne bo obstal. Zato apeliramo na vladne organe, konkretno Ministrstvo za finance in Ministrstvo za šolstvo in šport, da skušajo v najkrajšem možnem času spremeniti zakonodajo. Naš protest je uperjen tudi konkretno proti ministru Andreju Bajuku, saj je le njegovo ministrstvo pristojno za spremembe dohodninske zakonodaje."

Protestne akcije ob zvokih glasbene skupine s pomenljivim naslovom DDV so se udeležili številni znani obrazi slovenskega športa. Protestne akcije so se ob številnih nogometaših, košarkarjih na čelu z Vladimirjem Boiso, rokometaših in rokometašicah - podporo so prišli izraziti celjski zvezdniki, Uroš Zorman in druščina ter celotna zasedba Krimovk na čelu s strokovnim vodstvom, Tonetom Tisljem, Juretom in Zoranom Jankovičem -, odbojkarjih, atletih in hokejistih udeležili tudi veslači z Iztokom Čopom in Janijem Klemenčičem, bronasti z ekipne tekme na nedavnem SP, smučarski skakalec Jernej Damjan in številni drugi. Člani sindikata so pripravili domiselne transparente, "Nočemo argentinskih davkov, hočemo slovenske uspehe", Naše zmage za plače politikov", "Treniramo za Slovenijo, zmagujemo za proračun", "Kdo bo preskočil previsoke davke?", "Svetovni prvaki ali davčni strokovnjaki?", "Upanje umira zadnje, šport bo kmalu", "Malo denarja, malo zmag", "Bajuk, pusti soncu, da sveti, pusti športu živeti", "Nimamo žoge namesto glave", "Več davkov, manj športa"...

"Morda se vam zdi čudno, zakaj stavkamo na nedeljo, ki je za povrh še praznik, vendar se morate zavedati, da športniki delamo vsak dan, treniramo vsak dan, ne glede na to, ali je ravno praznik ali morda nedelja. Kljub temu pravic nimamo. Država nas je pozabila, noče se odzivati na naše pobude, zato smo se danes zbrali, da zoper to protestiramo. Želimo si, da bi bile zadeve v Sloveniji urejene kot drugje v Evropi, predvsem glede financ, davkov, športne zakonodaje, športne arbitraže...," se je pridušal dolga leta najboljši slovenski badmintonist Andrej Pohar, na govorniški oder pa se je povzpel tudi šampion Iztok Čop. "Vi ste nedvomno najboljši DDV, za katerega sem slišal," je v šali pohvalil glasbeno skupino, ki je skrbela za vzdušje na Kongresnem trgu: "Hvala vsem, ki ste prisluhnili našim zahtevam. Enostavno ne gre več drugače, morali smo biti glasni, da nas bo - upam - slišala tudi država, nam prisluhnila in se usedla skupaj z nami za mizo. Mislim, da je vsem v interesu, da šport v Sloveniji obstane. Trenutno stanje je kritično, če bo šlo tako naprej, bodo kmalu vse nedelje takšne, brez športa."

V SŠS so vnovič poudarili, da ne gre za politično akcijo, vendar je protest uperjen tudi proti zdajšnji slovenski vladi. Ne zaradi zakonov, ki so bili potrjeni pod taktirko prejšnje koalicije, ampak zaradi ignorance. "Gre za to, da se vlada kljub pogovorom s SŠS, ni odzvala na pobude in zahteve. SŠS bi enako ravnal in ima pravico nastopiti zoper vsako oblast, ki se sploh ne odziva na zahteve določenega dela prebivalstva. Protestna akcija je zgolj poziv, da se vlada končno opredeli do vprašanja, ali Slovenija želi gojiti vrhunski šport in imeti nosilce kolajn z evropskih in svetovnih prvenstev ter olimpijskih iger ali ne," so razložili člani sindikata. (STA)

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze