Novice

< nazaj

WPA podpira športnike, ki se zavzemajo za človekove pravice

Datum: 26.4.2021
Svetovno združenje sindikatov na področju športa (WPA) in njegove partnerske organizacije ponovno izrekajo popolno podporo športnikom, ki se zavzemajo za človekove pravice in na največjih športnih tekmovanjih spodbujajo pozitivne družbene spremembe, tudi z mirnimi protesti na igrišču, stopničkah za zmagovalce ali kje drugje.
 
Pripombe WPA se nanašajo na zaključno poročilo in razlago Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) pravila 50 Olimpijske listine, ki priporoča nadaljnje določanje omejitev športnikov, pri svobodnem izražanju mednarodno priznanih človekovih pravic.
 
Generalni sekretar FIFPRO in podpredsednik WPA Jonas Baer-Hoffman je dejal:
»FIFPRO bo podpiral vse nogometaše, da bodo mirno izrazili svoja stališča in bili del širšega gibanja za pozitivne družbene spremembe na olimpijskih igrah. S svojimi člani in globalnim združenjem nogometašev bomo sodelovali, da bi jim zagotovili primerno zaščito in podporo. Specifičen pristop MOK močno zaostaja za pristopom nogometne skupnosti in ne bi smel biti razlog, da bi nas pri naših dejavnostih zadrževal. "
 
Globalni val aktivizma športnikov je bil v zadnjih letih ključnega pomena za spodbujanje in pospeševanje sistemskih sprememb v športu. Prek športa in širše so se izpostavljale vsebine, ki so pripomogle k spremembam v družbi (#BlacLivesMatter, #Metoo). WPA pozdravlja pogumno in načelno držo teh športnikov ter jih pri njihovihh dejanjih popolnoima podpira.
 
Izvršna direktorica NBPA in podpredsednica WPA Michele Roberts je dejala:
»Naši igralci so brez obotavljanja in opravičila izrazili svojo individualno in kolektivno zavezanost k zagotavljanju pravičnosti za vse posameznike v svojih skupnostih - tako doma kot po svetu. Čeprav obžalujemo odločitev MOK, da sankcionira tiste, ki se odločijo, da bodo podprli človekove pravice, to ne bo odvrnilo naše odločnosti ali utišalo naših glasov."
 
V dolgi zgodovini žrtvovanja športnikov je njihov glas zdaj sprejet in uslišan tudi v prej nenaklonjenih okoljih, zato MOK-ovo pravilo 50, še toliko bolj izstopa v svetovnem športu. Komentar MOK-a je v popolnem nasprotju s politikami in odločitvami deležnikov na področju športa, vključno s CGF, FIFA, UEFA, World Athletics, NBA, WNBA, MLB, NHL, NFL, AFL, EPL in drugimi.
 
WPA in njegove podružnice bodo še naprej ponujale podporo športnikom, tudi s pravnimi in drugimi razpoložljivimi sredstvi. Združenje WPA ostaja zavezano k sodelovanju z vodstvenimi organi športa, civilno družbo in drugimi zainteresiranimi deležniki, vključno s Centrom za šport in človekove pravice, da bi zagotovilo spoštovanje, varovanje in pozitiven razvoj udejenjanja mednarodno priznanih človekovih pravic športnikov in vseh že prizadetih posameznikov.

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze