Novice

< nazaj

Poročilo o spremembah upravljanja WADA: zamujena priložnost za nujno potrebno reformo

Datum: 29.11.2021
Vodstvo Svetovne protidopinške agencije (WADA) se je ob koncu preteklega tedna sestalo v Parizu, kjer pa ponovno ni obravnavalo nujno potrebnih reform upravljanja, s katerimi bi se organizacija spopadla z naraščajočo krizo, s katero se sooča globalno protidopinško gibanje.
 
Pregled reform upravljanja organizacije WADA je dokument, ki je nastajal od leta 2018 in predlaga ohranitev konfliktne strukture upravljanja znotraj organizacije, ki še naprej marginalizira glas športnikov in v nobenem segmentu ne upošteva človekovih pravic športnikov ter preoblikovanja močno kritiziranega športnega razsodišča CAS.
 
Dolgoletna kriza, s katero se sooča protidopinško gibanje je nastala predvsem zaradi neprimernega in neučinkovitega odziva na sistemski doping, zaradi očitno krivičnih postopkov in sankcij proti športnikom ter pomanjkanja smiselne vključenosti športnikov v globalni protidopinški sistem.
 
V Parizu predstavljen dokument odpira možnosti za temeljito obravnavo vsebin, saj je bil v kar nekaj segmentih pomanjkljiv že ves čas svojega nastajanja. Prav tako so avtorji zavračali različne konstruktivne predloge Svetovnega združenja sindikatov na področju športa (WPA in drugih reprezentativnih predstavnikov športnikov.
 
Namesto da bi se predstavniki WADA osredotočili na predloge WPA, ki temeljijo na primerih dobre prakse in spoštovanju mednarodno priznanih človekovih pravic športnikov, se je WADA odločila za postopne reforme, ki lahko trenutne težave le še poslabšajo.
 
Pri mednarodni antidopinški agenciji so tako sledili izključno lastnim interesom, ki v praksi pomenijo da:
• Zavračajo športnike kot enakopravne partnerje v protidopinškem sistemu
• Zavračajo sestavo popolnoma neodvisnega izvršnega odbora in ohranitev spornega modela zastopanja deležnikov
• Izključujejo reforme globalnega protidopinškega sistema arbitraže in pravosodja
• Izključujejo človekove pravice športnikov
• Nadaljujejo z usmeritvami in nadzorom, kdo lahko zastopa športnike v okviru WADA in
zavračajo predloge za priznavanje sindikatov športnikov, ki imajo zavidljivo zgodovino neodvisnega zastopanja športnikov, vključno s kolektivnimi pogajanji o protidopinških primerih.
 
Zadnje dogajanje zahteva nujno in temeljito prevetritev odnosa z WADA (vključno z njenimi deležniki), članicami organizacije WPA in nenazadnje športniki, ki jih le te zastopajo na podlagi spoštovanja njihovih pravic iz katerih izvira svoboda do združevanja in pravica do organiziranja.

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze