Novice

< nazaj

Dan slovenskega športa

Datum: 23.9.2021
Danes je dan slovenskega športa, ki so ga marsikje po državi zaznamovali z različnimi prireditvami. Ena večjih je potekala v ljubljanskem parku Tivoli, kjer so pripravili predstavitev športov za otroke, zbrane pa sta nagovorila tudi ministrica Simona Kustec in predsednik krovne športne organizacije Bogdan Gabrovec. Zvečer je na Bledu sledila še uradna proslava.

Na dan športa, ko so za samostojno Slovenijo prvi zlati olimpijski odličji leta 2000 v Sydneyju osvojili veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec, so v šolah in vrtcih potekali športni dnevi. Pestro dogajanje v osrednjem ljubljanskem parku se je začelo dopoldne, ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport in Olimpijski komite Slovenije (OKS) sta pripravila predstavitev športnih panog, kjer so lahko številni otroci iz vse Slovenije spoznavali značilnosti posameznih športov ter se tudi sami preizkusili v njih.

Dogajanje pa je pohvalno spremljala tudi gostja, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Marija Gabriel: "To je izjemno lep zgled. Vaš praznik športa in zdravja vpliva v družbi kot povezovalec generacij. Danes sovpadata teden športa in vaš dan športa. Zato še bolj poudarjamo, bodite dejavni, ker gre za nas, za našo družbo in naše zdravje."

"Verjamem, da bo današnji dan kot drugi dan športa v dveh letih tudi začetek odpiranja materialnih možnosti športa za naprej. Mislim predvsem na del, ki ga podpirajo občine in država. Vsem je jasno, da sta ob starših, ki so največji sponzorji slovenskega športa, država in lokalna skupnost tisti, ki morata zagotoviti pogoje," je ob robu dogajanja dejal predsednik OKS Bogdan Gabrovec in poudaril: "Včasih povem kritično, zdaj pa pohvalno: spreminja se sedem zakonov, ki bodo bistveno pripomogli k boljšemu stanju slovenskega športa. Letni program športa v naslednjem letu bo nadgrajen s 14 milijoni, kar pomeni skok, o katerem nismo niti sanjali. Prepričani smo, da sta tudi ta dan in vseslovenska dejavnost pripomogla k temu."

Obenem so poudarili, da dan slovenskega športa ni namenjen samo mladim, ampak so želeli k telesni dejavnosti spodbuditi vse generacije. Simbolično so to pokazali tudi člani telovadnega društva Sokol Bežigrad, ki so kljub zrelim letom z izvedenimi sestavami na odru navdušili zbrane predvsem mlajše generacije.

 

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze