Novice

< nazaj

Dopis Inšpektorata RS za šolstvo in šport

Datum: 6.7.2017
S strani pristojnega inšpektorata, ki je odgovorno za izvajanje in nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o športu, smo na našo prošnjo prejeli dopis, ki jasno govori o tem, da so prestopi športnikov v Sloveniji od uveljavitve Zakona o športu, tudi zakonsko prepovedani, razen v primeru, ko so izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka 34. člena.
Dopis prilagamo v priponki.Če so športna društva zavezana spoštovati pravni red, potem, skladno z Ustavo RS in Zakonom o društvih ter seveda 34. členom Zakona o športu, nadomestil po izteku pogodb oziroma pri prestopih amaterskih športnikov ne more biti, razen v primeru izpolnitve treh pogojev: pisne pogodbe, starostnega pogoja športnika (15 let) ter zneska najnižjega povprečnega mesečnega plačila, ki ne sme biti nižji od minimalne plače v RS.
Sodišče EU, pri kateri se moramo opirati na zadnjo sodbo, ki se dotika problematike nadomestil, torej sodbo v primeru Oliver Bernard ( https://www.fifpro.org/news/analysis-of-the-olivier-bernard-case/en/ http://ec.europa.eu/dgs/legal_service/arrets/08c325_en.pdf ), se je jasno opredelilo, kdaj načelno lahko velja sistem nadomestil za vzgojo. Le ta se vedno in povsod uporablja le v primeru, če športnik dokonča ‘izobraževalni proces’ oziroma, ko podpiše prvo profesionalno pogodbo. Le in samo takrat.

Sicer je pa sistem nadomestil v konkretnem primeru Bernard, temeljil na kolektivni pogodbi, kjer so ti odstopi od splošnega načela prostega pretoka delovne sile, načelno dopustni. Pa tudi v tem primeru, je Sodišče EU jasno določilo omejitve. Ni odveč povedati, da nobena država v EU ne ureja zakonsko prestopov športnikov in seveda ne dovoljuje odškodnine po izteku pogodb, saj bi s tem hudo kršila svoj pravni red in pravila EU.


 

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze