Intervjuji

< nazaj

Zakon o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov bi bil idealen za Slovenijo

Datum: 20.11.2013

Ena izmed idej za izboljšanje statusa športnikov v Sloveniji, seveda premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov. Kariera športnikov je v primerjavi s poklicno kariero običajnih ljudi zelo kratka in tudi tvegana. Dejstvo, da je le majhen odstotek športnikov takšnih, ki imajo po končani športni poti finančno prihodnost zagotovljeno, je Sindikat športnikov Slovenije (SŠS) in Sindikat poklicnih igralcev nogometa v Sloveniji (SPINS) spodbudilo k pripravi predloga zakona, ki bi športnikom v Sloveniji zagotovil socialno varnost po koncu športne poti. Podoben zakon imajo marsikje v tujini, tudi v Belgiji, kjer je svoj čas igral priznani nekdanji slovenski nogometni reprezentant Sašo Udović.

‘’V Belgiji je bilo tako, - kolikor vem, je še vedno -, da je iz pogodbe, ki jo je podpisal nogometaš, določena vsota avtomatično šla v ta fond. Za kako visoko vsoto je šlo, je bilo odvisno od kluba, od plače in podobno. Od bruto zneska plače je šel določen procent, 15 ali 20 odstotkov, denimo – govorim na pamet -, v ta fond. Po 35. letu, ko je marsikateri nogometaš socialno ogrožen, je vsak upravičen zneska, ki se nabere. Ne glede na to, ali je tam igral pol leta ali pa 15 let. Tudi država je do tega zakona zelo prijazna, obdavčitev je manjša, kot je navadno. Jaz sem bil tri leta v Belgiji in sem ta denar prejel,’’ je povedal Udovič, ki je bil v Belgiji član Beverena, za katerega je igral od leta 1993 do 1996.

‘’Meni je ta denar prišel prav, pa sem tam igral le tri sezone. Nekdo, ki je igral deset ali celo več let, ga je bil zagotovo še bolj vesel. Tak model bi bil pravi za Slovenijo, saj je pri nas 90 odstotkov takšnih, ki nikoli ne gredo v tujino. Če igrajo pri nas 12, 14 let, se bi v ta fond nabralo veliko denarja, ki bi po koncu kariere prišel še kako prav. Je pa po drugi strani seveda tudi vprašanje, ali so klubi sposobni plačevati v tak fond, ’’ sesprašuje nekdanjireprezentant.

‘’Sam sem imel srečo.Ko sem prišel v tujino,so bila pogajanja za plačo neizprosna, a ko sem se dogovoril, sem dobil to, kar je bilo podpisano. Pri nas pa je tako, da se nekaj dogovoriš, potem pa je v praksi povsem drugače. Jaz v tujini nisem imel nobenih težav. Plače so bile vselej redne. Pri nas pa se podpiše za višje vsote od plačilnih zmožnosti klubov. Vsi razmišljajo v smeri ‘saj že bo nekako, bomo že nekje našli denar’.

Potem pa imamo kup nezadovoljnih igralcev. Je pa res, da, ko sem igral jaz, še ni bilo velike finančne krize. Po eni strani je logično, kar se dogaja. Če podjetja odpuščajo delavce in propadajo, je težko pričakovati, da bodo vlagala v šport in nogomet. Upam pa, da bo čim prej boljše,’’ je še povedal strelec 16 zadetkov v dresu Slovenije.

 

Ostali intervjuji

Sorodni intervjuji

Nacionalne panožne športne zveze